Naturen og biodiversiteten er mange steder på tilbagetog, og det er helt afgørende, at vi passer ordentligt på den. Derfor er der også en række hensyn at tage, hvis virksomhederne har planer om at opstille vedvarende energi på land. Det er sandt, at hvis man opsætter solceller på marginaljorde, som eksempelvis lavbundsjorde, kan det være i konkurrence med biodiversiteten og derfor uhensigtsmæssigt.
Hvis man derimod bruger landbrugsjord er det en anden sag, og der bruges oftest landbrugsjord, når der opstilles vedvarende energi på land, fordi det er her, der er plads. Det kan i sig selv have en positiv effekt for miljøet, når man bruger landbrugsjord og stopper med at pløje og sprøjte til gavn for eksempelvis vores vandmiljø.
Når man opstiller vedvarende energi, gøres der oftest en ekstra indsats for natur på og omkring området, hvor vedvarende energianlæg bliver opstillet. Det kan bl.a. være etablering af levende hegn af hjemhørende arter, indretning af spredningskorridorer for dyreliv samt naturgenopretning i forbindelse af anlægget. For det er vigtigt at passe på naturen, selvom vi også passer på klimaet.
Vindmøller og solceller må i dag som udgangspunkt ikke opstilles på de ca. 70% af skovareal, som er fredskovspligtigt inklusiv de i alt 75.000 hektar, der er udpeget til urørt skov i hele Danmark.