Godt og vel to-tredjedele af de danske husholdninger opvarmes med fjernvarme, mens den sidste tredjedel opvarmes med andre varmeløsninger såsom naturgas- og oliefyr, varmepumper, elpaneler og træpillefyr. Du kan finde flere oplysninger om energiforbrug og CO2-udledning relateret til varmeområdet her: Klimastatus og -fremskrivning.
Udfasningen af naturgas- og oliefyr spiller en vigtig rolle i at opfylde Danmarks ambitiøse klimamål.
Med Klimaaftale om grøn strøm og varme, er der sat en politisk ambition om, at der i 2035 ikke skal anvendes gas til rumvarme, samt at det danske forbrug af ledningsgas senest i 2030 skal være 100 pct. forsynet med grøn gas. Ambitionen er, at fjernvarme skal udrulles inden 2028 i de områder, hvor det giver mening.
Den nationale energikrisestab, NEKST, skal øge tempoet i den grønne omstilling. NEKST-arbejdsgruppen Farvel til gas i danske hjem har siden april 2023 arbejdet målrettet med at identificere og adressere de barrierer, der forhindrer udrulningen af grønne varmeløsninger. NEKST-arbejdsgruppen har løbende arbejdet med konkrete initiativer til at fjerne disse barrierer, og afleverede i marts 2024 deres afrapportering med 30 konkrete anbefalinger.
Læs anbefalingerne her.
Nogle af anbefalingerne er lige til at gå til ude i kommunerne og selskaberne, mens andre kræver et mere centralt, langsigtet perspektiv i arbejdet for at omstille sektoren.
Du kan desuden finde mere information om varmeområdet her: Energistyrelsen - varme.
Du kan også læse mere om bl.a. skift af opvarmningsformer på SparEnergi.dk.